Magdalena Matějková

sólistka baletu ND Praha

Narodila se v Praze v roce 1989. V roce 2008 absolvoval Taneční konzervatoř hl. města Prahy u profesorů Jaroslava Slavického, Hany Vláčilové a Kateřiny Slavické. Školu reprezentovala na mnoha představeních doma i v zahraničí. Tančila v choreografiích Povídání s Fridou (chor.: J. Kodet), Večerní písně (chor.: J. Kylián), Bolero (chor.: P. Zuska), Stmíváníčko (chor.: L. Vaculík), Don Quijote (chor.: Jerzy Graczyk podle M. Petipy) nebo Šípková Růženka (chor.: J. Slavický podle M. Petipy). 
V roce 2008 nastoupila angažmá do Národního divadla jako členka baletního souboru a o tři roky později byla jmenována demisólistkou. Mezi její klasické sólové role patří: Pas de trois, Pas de quatre a Španělka z Labutího jezera (chor.: K. Greve), 1. variace, Pas de six z III. jednání baletu Napoli (chor.: F. Andersen podle A. Bournonvilla), Klára a Čínsky tanec v baletu Louskáček – Vánoční příběh (chor.: Y. Vamos) nebo Grand Pas de quatre v Baletománii (chor.: A. Dolin podle J. Perrota). Mimo jiné tančí v baletech La Sylphide, Zlatovláska, Popelka nebo Oněgin. 
V moderním repertoáru ji diváci mohli vidět v choreografiích Jiřího Kyliána Návrat do neznámé země, Petra Zusky Brel – Vysockij – Kryl / Sólo pro tři, A Little Touch Of The Last Extreme, Empty Title, 1. symfonie D-dur Gustava Mahlera. V choreografických Miniaturách ve Stavovském divadle tančila v choreografii H. Turečkové Los Sueňos. 
Je držitelkou řady ocenění: 3. místo Prix Carpeaux Valenciennes (Francie, 2005),1. místo International Ballet Competition Lvov (Ukrajina, 2006), International Dance Competition Roma (Itálie, 2007), International Ballet Competition Vienna (Rakousko, 2007), 3. místo International Ballet Competition Helsinky (Finsko, 2009).