Václav Liška

herec

Narozen v březnu 1981 v Praze. Štěstím osudu studoval na DAMU obor herectví činoherního divadla pod vedením M. Málkové, J. Šiktancové a L. Hlavici. Během studií hostoval v Národním divadle v inscenaci Cyrano z Bergeracu (r. M. Dočekal) a v Divadle v Celetné v představení Rudá magie v hlavní roli s Jiřím Kornem, na Letních shakespearovských slavnostech v Praze ve hře Romeo a Julie (r. M. Huba).

V divadle DISK absolvoval rolemi: Pan Mikula (Mandragora, r. P.Svojtka), Laca (Její pastorkyně, r. L. Hlavica). Obzvláště vyniknul jako Mladý Otrapa (Jakub a jeho pán, r. Z. Bartoš) a taneční talent prokázal v inscenaci Tango (choregrafie M. Benoniová, r. J. Šiktancová).
V roce 2005 nastoupil do Západočeského divadla v Chebu, kde za tři a půl sezony stihl nastudovat na 24 rolí, mj. Johnny Pateena Mika (Mrzák inishmaanský, r. Z. Bartoš), Bob (Nevyléčitelní, r. Z. Bartoš), Livarot (Maratón, r. F. Nuckolls), Tybalt (Romeo a Julie, r. Z. Bartoš), Coleman (Osiřelý západ, r. Š. Pácl), Ofir (Spiklenci, r. F. Nuckolls), Adam (Legenda o křídovém kruhu, r. Z. Bartoš), Malvolio (Večer tříkrálový, r. J. Šiktancová).

V roce 2007 byl oceněn v elektronické anketě ČT Divadlo žije! za nejoblíbenějšího herce v Chebu (svým uměním oslnil především mladé internetové hackery) a v sezóně 2008/09 byl zřejmě za vytrvalost diváky zvolen nejoblíbenějším hercem Západočeského divadla v Chebu.
V roce 2006 také hostoval v roli Jevriče v inscenaci Bóží dopuštění v Divadle Radka Brzobohatého.

Od září 2009 je členem souboru Jihočeského divadla.

Když zrovna neobjevuje krásy jižní Čech, sportuje. V mládežnických kategoriích to dokonce dotáhl k několika titulům Přeborníka Prahy v lehké atletice, především v běhu na 800m, čtyřikrát byl členem vítězné ASK Slavia Praha na MČR v atletice družstev. Také byl zvolen kapitánem družstva na PMEZ v Lublani v roce 2000, kde Slavia získala druhé místo. Od roku 2001 se věnuje závodně jízdě na koloběžce a je několikanásobným účastníkem MS i ME. V roce 2005 se zúčastnil i MS v ledoběhu (obdoba koloběžky na ledu a sněhu) ve Finsku.

Má rád divadlo a sport, svou čerstvě natřenou koloběžku, architekturu, cestování, literaturu – i když nic nečte, film a šerm… a taky rád jí a spí a učí se používat notebook.
Je srdečným fanouškem fotbalového týmu SK Slavia Praha (ale SK Dynamo ČB hned potom!) a především koloběžkového fenoménu Ultima k.lap team (jehož je spoluzakladatelem).

Za svého působení v Českých Budějovicích rozšiřuje především své sportovní aktivity - spoluzakládá největší koloběžkový portál ve střední Evropě www.e-kolobezka.cz, stává se pohádkovým ministrem koloběžek v Pohádkovém království krále Zdeňka Trošky a chystá se na svou největší výzvu - v roce 2013 se uskuteční 100. ročník slavné cyklistické Tour de France a Václav spolu s několika soukupníky se vydá den před cyklisty po stejné trase, leč na koloběžce - půjde o první pokus v historii koloběhu!

K tomu působí v Českých Budějovicích jako osobní trenér ve Sportcentru Delfín.

 

Kontakt: vaclav-liska@tiscali.cz

www.ultimaklapteam.com / www.e-kolobezka.cz / www.actorsrunway.cz / www.kickfrance2013.com / www.delfin.cz / http://www.youtube.com/watch?v=hTowRs25U54