Peter Račko

Narodil se v Bratislavě, žije ve Zvolenu a posledních 5 let přechodně také v České republice. Absolvoval Konzervatoř J. L. Belly v Banské Bystrici, pokračoval ve studiu zpěvu na JAMU v Brně ve třídě Mgr. Jaromíra Novotného a od roku 2015 studuje na Akademii umění v Banské Bystrici ve třídě prof. Márie Tomanové.

Od roku 2007 je členem sboru Státní opery v Banské Bystrici. Zúčastnil se mistrovských kurzů Petera Dvorského a Maurizia Scarffea. Od roku 2009 nastudoval pro Komorní operu JAMU v Brně: B. Martinů – Veselohra na mostě – činoherní postava, I. Jirásek a K. Berman – Medvěd – sluha, W. A. Mozart – Così fan tutte – Ferrando.

V roce 2011 začal hostovat v Národním divadle v Brně, kde nastudoval roli Prince Tamina v opeřea pro děti Papageno hraje na kouzelnou flétnu od Eberharda Streula a v roce 2014 dostal nabídku na nastudování opery Věc Makropulos Leoše Janáčka, kde se představil v úloze mladíka Janka po boku pěvců, jako jsou mj. Aleš Briscein a Svatopluk Sem, v režii Davida Radoka.

Od roku 2009 se také věnuje aktivní koncertní činnosti jako zpěvák kapely SLOVAK TANGO, která za 6 let působení odehrála na 400 koncertů a vydala 2 CD.