Jakub Kopecký

scénograf

Po střední Výtvarné škole Václava Hollara vystudoval DAMU obor scénografie na Katedře alternativního a loutkového divadla. Pravidelně spolupracuje s režijním duem SKUTR: Nickname, Understand, Duší dítě v Divadle Archa; Racek, Sen v červeném domě, Dopisy Olze, Mistr a Markétka, Kouzelná flétna v Divadle v Dlouhé; Hrdinové, Don Giovanni, Human Locomotion, Krvavá svatba, Kytice v Národním divadle Praha; Radúz a Mahulena, Liška Bystrouška v Národním divadle Brno; Muži v Divadle Ponec; Labutí jezero, Evžen Oněgin, Pěna dní, Bratři Karamazovi, Ženitba v Klicperově divadle v Hradci Králové; Sen noci svatojánské, Romeo a Jůlie, Bouře pro Letní shakespearovské slavnosti. Výlety páně Broučkovy, La clemenza di Tito v Národním divadle moravskoslezském; Vojcek v Divadle Josefa Kajetána Tyla Plzeň; Dítě a kouzla, Liška Bystrouška v Jihočeském divadle; Army House of Culture v polské Legnici. Navrhl scénografie pro Jana Kodeta (Čarodějův učeň, Malá mořská víla ND Praha), Jiřího Adámka (Tiká, tiká, politika, Evropané v NoD Roxy, Po sametu v ND Praha), Jiřího Nekvasila (Perikles v Klicperově divadle, Zneuctění Lukrécie, Hubička v NDM), Davida Drábka (Podivuhodné cesty Julese Verna, Jonny vyhrává v ND Praha, Unisex v Klicperově divadle, Kanibalky: soumrak samců v Divadle Rokoko), soubor DOT504 (Muh Hunt, Perfektní den v divadle Ponec), Cirk La Putyka (Dolls, Honey v divadle Jatka78), Lenku Vagnerovou (Gossip, Panoptikum v MDP, Robin Hood, Sněhová královna v divadle Minor), Janka Jirků (ZÁ-TO-PEK!, Bratři naděje v divadle Minor).
S režisérem Jiřím Nekvasilem se podílel na TV zpracování komorní opery B. Martinů Čím lidé žijí.

Ocenění:
Nominace na Cenu Alfréda Radoka 2006 (Hrdinové, Národní divadlo Praha).
Čestné uznání přehlídky Balet 2014 za vynikající výtvarné řešení inscenací (Čarodějův učeň a Human Locmotion, ND Praha).
Cena divadelní kritiky za scénografii 2016 (Pěna dní, Klicperovo divadlo HK).
Cena divadelní kritiky za scénografii 2019 (Kytice, ND Praha).
Cena divadelní kritiky za scénografii 2021 (Bratři naděje, divadlo Minor).
Cena Skupova Plzeň 2022 za scénografii (Bratři naděje, divadlo Minor).
Cena divadelních novin 2022 v kategorii Loutkové a výtvarné divadlo (Bratři naděje, divadlo Minor).
 

Repertoár

Popelka

Popelka

Cinderella op.87, Ballet in 3 acts by Serge Prokofieff and Nikolai Wolkow

Taneční představení pro celou rodinu

Balet Popelka na hudbu Sergeje Prokofjeva patří mezi nejslavnější a nejhranější baletní tituly. Pro soubor baletu Jihočeského divadla vytvořil choreografii a režii Petr Zuska, který již v minulosti s naším souborem velmi úspěšně spolupracoval (Klíče odnikud a Rádio Svobodná Bystrouška). Popelka tak obohatí náš repertoár o novou klasiku.

Choreografie a režiePetr Zuska

Úprava libretaPetr Zuska

HudbaSergej Prokofjev

Hudební nastudování a dirigentDavid Švec