SKUTR / Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský

Režijní tandem SKUTR tvoří režiséři Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Společně začali pracovat při studiích na DAMU u profesora Josefa Krofty a profesora Miloslava Klímy. Už jejich absolventská představení vzbudila zájem kritiky a ohlasy u diváků, a proto je hned po ukončení studia na DAMU přizval ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab ke spolupráci a nabídl jim tvůrčí rezidenci. V rámci spolupráce, která probíhala pod hlavičkou divadelní laboratoře Archa.lab, vzniklo několik úspěšných divadelních projektů. Inscenace SKUTRu se představily na festivalech v Srbsku, Polsku, Litvě, Itálii, Německu, Rumunsku, Slovensku, Číně či Jižní Koreji. Zahraniční působení SKUTRu vyvrcholilo měsíčním hostováním na festivalu Fringe ve skotském Edinburghu v srpnu 2008, kde představení Plačky absolvovalo 22 repríz a bylo nominováno na Total Theatre Aword. Inscenací Joke Killers, vytvořenou spolu s Adélou Laštovkovou, pak reprezentovali Českou republiku na světové výstavě Expo 2010 v čínské Šanghaji.

Autorská představení SKUTRu kombinují tanec, pohyb, akrobacii, loutky, projekce, lightdesign, text a zvuk a dala by se jedním slovem označit za multižánrová či cross-over. Jsou inspirována buď daným tématem či místem vzniku, nebo lidmi, kteří na něm pracují. Vznikla tak představení inspirovaná internetovou komunikací, představení čerpající z andersenovských témat, představení o tradicích nebo inspirovaná novým cirkusem apod. (mj. Nickname, Understand, Malá smrt, La Putyka). Kromě volné autorské tvorby režírovali Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský také na předních českých scénách (Národní divadlo v Praze, Divadlo Na zábradlí, Švandovo divadlo, Divadlo Petra Bezruče či HaDivadlo) a v zahraničí - Pozoriště FDU v srbském Bělehradě  (Neograničené linije/ Borderless Lines, 2008) a polském Lubuski Teatr im. Leona Kruczkowskiego w Zielonej Górze (Teraz Na Zawsze, 2009 a Spigel im Spigel, 2010), na Mezinárodním festivalu Miasto v polské Legnici (Wojskowy Dom Kultury, 2009). V poslední době se čím dál více věnují spojení hudby a divadla. Pro mezinárodní festival Struny podzimu tak vytvořili s hráči orchestru Berg hudební divadlo Heinera Goebbelse Schwarz auf Weiss či scénické provedení Honeggerova Krále Davida. V současnosti se jejich tvorba také začíná ubírat směrem k operní režii. SKUTR zároveň působí pedagogicky. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský jsou odbornými asistenty na DAMU v Praze pro obory režie, dramaturgie a herectví. Zde se snaží především přiblížit studentům mezinárodní divadelní tvorbu, a proto vytváří platformu pro společné mezinárodní studentské projekty (německý IAT Giessen, polská PWST Wroclaw – Kraków a AT Warszawa, VŠMU Bratislava, srbská FDU Bělehrad). Mimo domácí akademii již vedli workshopy v Bělehradě, Londýně, Wroclawi, Tczewě, Bratislavě a mnoha dalších městech.

Za svou tvorbu získali mnoho cen, z nichž jsou nejvýznamnější Grand Prix na mezinárodním festivalu FIST v Bělehradě 2007 a Cena diváků tamtéž 2007 a 2008, Cena Evalda Schorma a Cena Josefa Hlávky, nominace na Total Theatre Aword za inscenaci Plačky na Festivalu ve Skotském Edinburghu. Třikrát po sobě byli nominováni na Cenu Alfréda Radoka jako Talent roku a v roce 2010 za inscenaci La Putyka na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Inscenace roku. Několikrát byli také nominováni na cenu Sazky a Divadelních novin.

Program

Červenec 2024
Název Datum Začátek Konec Místo Volných míst
Egon Schiele - Autoportrét  26.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét So  27.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét Ne  28.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét Út  30.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét St  31.7. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Srpen 2024
Název Datum Začátek Konec Místo Volných míst
Egon Schiele - Autoportrét Čt  1.8. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét  2.8. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace
Egon Schiele - Autoportrét So  3.8. Začátek 21:30 Konec 22:50 Místo Otáčivé hlediště Volných míst 20+ Detail inscenace

Repertoár

Egon Schiele - Autoportrét

Egon Schiele - Autoportrét

J. Kodet, SKUTR - L. Trpišovský, M. Kukučka

Taneční divadlo

Uvádíme v rámci festivalu Jižní Svéráz.  

Divadelní festival Jižní Svéráz se koná pod záštitou primátorky statutárního města České Budějovice.
 

26. 7. - 3. 8. 2024

V prodeji od 1. listopadu 2023.

Inscenační tým pod vedením choreografa Jana Kodeta nachystal pro Otáčivé hlediště taneční divadlo, inspirované detaily z obrazů či kreseb Egona Schieleho – jako jsou dlouhé ruce, pronikavé oči, erotický výraz tváře, dynamické gesto postavy – ale i ze slov jeho básní a dopisů. Diváci budou svědky návratu ducha Egona Schieleho do zámecké zahrady v postavě muže hledícího na sebe do zrcadla, tak jako na fotografii z ateliéru z roku 1915. Rentgenový pohled génia, který předběhl svou dobu a který se pokoušel osvobodit ducha člověka, překročit hranici morálky a splynout s přírodou, proniká hluboko pod kůži svých modelů. Jako by zkoumal hranici života a smrti. A my vidíme krásného svobodného člověka plného lásky i sexuální touhy. Vidíme jeho svaly, kosti, jeho linii. Vidíme pulzující linii života. Vidíme mladého muže, dům, zrcadlo a přírodu v bouřlivé lačnosti než přijde předčasná smrt. Vidíme Egona Schieleho a náš pokus o jeho autoportrét.
Vstupme do světa za zrcadlem v tanečním projektu kombinujícím zvuk, světlo, scénu a pohyb.

 

„Květen, červen, červenec, srpen, září, říjen, chci vidět něco nového a chci to zkoumat, chci vychutnávat tmavou vodu, vidět praskající stromy v divokém větru, s úžasem si prohlížet ztrouchnivělé plody zahrad, naslouchat mladým březovým hájům a chvějícímu se listí, vidět světlo, slunce, těšit se z mokrých zelenomodrých večerních údolí, vnímat třpyt zlatých ryb, pozorovat bílé mraky, jak se hromadí, mluvit s květinami, trávou, pozorovat lidi a jejich zdravou barvu, naslouchat vznešené řeči starých kostelů s malými kupolemi a bez ustání běžet širokými rovinami k horám, chci líbat zem a sát teplou a měkkou vůni kopretin; pak vytvořím krásné barevné obrazy.“

Egon Schiele Antonu Peschkovi, dopis, 1910