Paolo Lardizzone

tenor

Rodák z italského Militella začal studovat zpěv pod vedením Maestra Giacoma Rocchettiho a později u Maestra Nazzarena Antinoriho v Accademii Beniamino Gigli v Recanati. Žije ve městě Camerino di Macerata. Svůj debut uskutečnil v roce 2007 rolí Manrica ve Verdiho Trubadúrovi na milánském Festivalu Castello Sforzesco. V roce 2008 se s velkým úspěchem poprvé zhostil role Vévody z Mantovy ve Verdiho Rigolettovi, pod taktovkou Maestra P. Gelminiho. Zpívá úlohu Ghina v Doninzettiho opeře Pia de Tolomei, Macduffa v opeře Macbeth Giuseppe Verdiho a rytíře Des Grieuxe v Manon Lescaut Giacoma Pucciniho pod taktovkou Maestra E. de Filippis, Maria Cavardossiho v Pucciniho Tosce, Turiddu v Sedláku kavalírovi od P. Mascagniho, s režisérem Maestrem L. de Marchim, Dona José v Carmen pod taktovkou Maestra A. Benigniho. V letech 2010/2011  v úloze Alfreda ve Verdiho Traviatě, Kalafa v opeře Turandot Giacoma Pucciniho. V sezóně 2013/2014 zpívá Alfreda ve Verdiho Traviatě na Mezinárodním festivalu v Pekingu, Vévodu z Mantovy v Rigolettovi v Boloni a Parmě, Cavardossiho v Tosce ve Spoletu, Manrica v opeře Trubadúr v Trentu, účastní se opery Rigoletto jako Vévoda z Mantovy v rámci worldvision pod taktovkou Maestra Zubina Mehty. V roce 2014 na scéně Operního divadla in chorvatském Splitu zpíval roli Fausta v opeře Mefistofele Arriga Boita, pod taktovkou Maestra Niksa Bareza. V říjnu 2014 vystupoval v úloze Radamese (Aida) v Káhirském divadle a v opeře v Plzeni. V listopadu zpíval Alfreda v Traviatě se souborem Compagnia d'Opera Italiana na turné po Německu a Rakousku. V prosinci 2014 pak Cavardossiho v Tosce a vystoupil na Festivalu Puccini při příležitosti otevření Villa Argentina ve Viareggiu. V lednu 2015 se opět objevil v roli Radamese na scéně Opera Theatre v Káhiře. V lednu 2015 velmi úspěšně pěvecky ztvárnil role Cania v Komediantech a Turiddu v Sedláku kavalírovi v divadle v Plzni. Poté vystoupil ve Francii s Mozartovým Requiem a na turné po Španělsku a Francii jako Pinkerton v Madama Butterfly. V roce 2016 vystoupil opět v roli Macduffa v Macbethovi, a to v plzeňském divadle. V současné době zpívá v roli Radamese v Aidě na scéně Dolnobavorského divadla v Německu.

Repertoár

Mefistofeles

Mefistofeles

Arrigo Boito

Velkolepá opera s faustovskou tematikou

Nesmírně působivá, naprosto unikátní opera vrcholného italského romantismu s efektními sborovými a baletními scénami směřuje k úchvatnému spirituálnímu finále. Symbolické rozloučení Maria De Rose s jihočeskou operou a zároveň první domácí režie jejího nového uměleckého šéfa Tomáše Ondřeje Pilaře. Věčný příběh souboje dobra a zla zpracovaný literárním a hudebním géniem italské opery v jedné osobě a jediné opeře. Hudba, která vám způsobí závrať, inscenace, co nasytí vaši touhu po kráse a až hříšně ďábelský sympaťák, kterému budete celou dobu fandit, i když víte, že to projede! 

Děkujeme firmě T-LED s.r.o. , která je hlavním partnerem inscenace.

Chcete o inscenaci vědět víc? Zajděte si na náš lektorský úvod. Začínáme půl hodiny před představením v předsálí DK Metropol. Vstup na lektorské úvody je zahrnut v ceně vstupenky. A pokud vás zajímá, o čem se v opeře zpívá, přečtěte si její zážitkový obsah. Najdete v něm spoustu zajímavostí i odkazy playlisty, které vás na představení příjemně naladí. Udělejte si s operou život ještě hezčí, než je!

Opera Mefistofeles získala cenu diváků tzv. Libušku za nejlepší inscenaci Festivalu Opera 2022.

Hudební nastudováníMario De Rose

DirigentiMario De Rose

DirigentiMartin Peschík

RežieTomáš Ondřej Pilař