Jiří Menzel

režisér / Činohra
 

/ Repertoár

premiéra 8. 6. 2007

/ Repertoár - archiv

1. 10. 2010
23. 7. 2010
23. 7. 2010
31. 10. 2008
7. 8. 1999
30. 12. 1997
27. 1. 1996
1. 7. 1994
Jiří Menzel / Z médií
Deník
18. 8. 2012
www.idnes.cz
1. 8. 2012
Divadelní noviny
č. 19 / 15. 11. 2011
Harmonie
listopad 2010
Harmonie
09/2010
Deník
23.7.2010
Deník
22.7.2010
MF dnes
22.7.2010
MF dnes
7.7.2010

 

Jiří Menzel

(23. 2. 1938)

Narodil se a žije v Praze. Je nositelem ceny americké filmové akademie Oscar za film Ostře sledované vlaky. U nás i ve světě je znám především svou filmovou tvorbou. Zároveň patří mezi vynikající divadelní herce a režiséry. V Jihočeském divadle uvedl od roku 1994 už celkem šest činoherních inscenací. Menzelova tvorba se vyznačuje hravým, klaunskou atmosférou prosyceným režisérským rukopisem (zejm. v divadle) a schopností vyprávět poutavě o prostých lidech a životně důležitých věcech.

 

Výběr z filmografie:

1966 Ostře sledované vlaky

1968 Rozmarné léto

1969 Skřivánci na niti

1980 Postřižiny

1983 Slavnosti sněženek

1985 Vesničko má středisková

2006 Obsluhoval jsem anglického krále